lista rzeczy na wyjazd

Wasze podróże, ciekawostki, opinie z pobytu w Chorwacji. Gdzie warto jechać i co zobaczyć. Co polecacie, co odradzacie i dlaczego.

lista rzeczy na wyjazd

Postprzez leszekbike » 11 sie 2011, o 10:55

Postanowiłem, że przed wyjazdem muszę przygotować sobie listę rzeczy, które po prostu muszę wziąć.
Co zalecacie zabrać ze sobą ?
leszekbike

Re: lista rzeczy na wyjazd

Postprzez Fuffy » 13 sie 2011, o 14:31

Odzieży wymieniać nie będę, ponieważ sprawa jest chyba oczywista. Powiem jedynie byś zabrał parę cieplejszych rzeczy (np. jedna para długich spodni, bluza. Coś w tym stylu) Byłam dwa razy na wczasach w Chorwacji i dwa razy padało! Opady nie trwały dłużej jak 2 dni, jednak teraz już wiem, że trzeba być przygotowanym na wszystko. To samo z kosmetykami typu kremy, mydła itd. Tutaj chyba wiesz co zabrać. ;)

Na pewno leki, w razie potrzeby. Coś na ból głowy (Apap, Ibuprom - nie wiem co Ci pomaga), na ból brzucha (No-spa, krople żołądkowe). Ja zawsze jeżdżę z całą baterią leków. Zabieram witaminy, leki na przeziębienie (Rutinoscorbin, Rutinacea), leki na gorączkę (z reguły Nuforen w płynie dla małych dzieci), antybiotyki (Bactrim), leki na biegunkę. W mojej apteczce znajdują się również: Amol, maści na urazy. Wsio wsio! Nie można zapomnieć również o plastrach, bandażach.

Rzeczy do plażowania. Strój kąpielowy, to oczywiste. Krem z filtrem, balsam po opalaniu, coś na poparzenia słoneczne. A bardziej do zabawy/relaksu: materac, ponton, jeżeli masz małe dzieci to również i kółka, skrzydełka czy inne dmuchane cuda.

No i jedne z najważniejszych. Mapy, nawigacja, mogą się również przydać rozmówki by zapytać kogoś o drogę.
A to co najważniejsze: dokumenty (paszport, dowód osobisty, prawo jazdy, dowód rejestracyjny itd), pieniądze, bądź kart płatnicze,
Fuffy

Postprzez podróżnik » 16 sie 2011, o 22:01

powiem szczerze Fuffy podała tak szeroką listę, że chyba nic dodać nic ująć i każdy może śmiało po wypełnieniu tej listy jechać bez obaw, że czegoś brakuje ;)
podróżnik

Postprzez Mariusz Jarząbek » 21 sie 2011, o 21:36

EKUZ, przede wszystkim należy udać się do oddziału NFZ i wyrobić sobie Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego. Bez niej, w przypadku korzystania opieki zdrowotnej w krajach UE, potem przyślą nam rachunek.
Wyrobienie zajmuje 10 minut i nic nie kosztuje. Tu wszystkie informacje:
http://www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katnr=5&dzialnr=6

Ja w tym roku pojechałem na Węgry bez tego, bo nie chciało mi się wyrabiać, ale naprawdę odradzam tak lekkomyślne postępowanie :D
Mariusz Jarząbek

Powrót do Chorwacja - turystyka