Egipt - czy warto?

Nie samą Chorwacją człowiek żyje. W tym dziale zapraszamy do dzielenia się uwagami na temat innych kierunków w których jeździcie na wypoczynek.

Egipt - czy warto?

Postprzez tomek » 31 lip 2011, o 07:24

Czy warto w sierpniu wybierać się do Egiptu?
Z jednej strony wakacje i nieciekawa w tym roku pogoda w Polsce, z drugiej coraz tańsze oferty wczasów w Egipcie. Tylko czy w sierpniu nie jest w Egipcie za gorąco? Średnia temperatury sięga tam 27-30 stopni a w gorące dni dochodzi do 40 stopni w cieniu. Jak dla mnie stanowczo za gorąco :) A co Wy o tym myślicie?
tomek
Administrator

Re: Egipt - czy warto?

Postprzez dawid12 » 8 sie 2011, o 19:37

Dwa lata temu byłem we wrześniu. I dla mnie było bardzo gorąco. Nie wyobrażam sobie pobytu tam w lipcu/sierpniu. W przyszłym roku wybieram się w lutym/marcu. Wtedy będzie sens :)
dawid12

Postprzez podróżnik » 10 sie 2011, o 10:06

Niestety nasze - polskie organizmy nie są przystosowane do takich temperatur i to są po prostu męczarnie. Często Polacy będą w wakacje w tego typu krajach po prostu nie wytrzymują i są w stanie jedynie wytrzymać w pomieszczeniach klimatyzowanych, także nie warto. Osobiście polecam pojechać tak jak poprzednik napisał w chłodne miesiące się tam wybrać.
podróżnik

Postprzez dawid12 » 25 gru 2011, o 09:57

To kto wybiera się w zimie do Egiptu?
dawid12

Postprzez x-rec » 5 sty 2012, o 22:00

Jak dla mnie to Egipt jest zdecydowanie atrakcyjniejszą propozycją w zimie niż Chorwacja. Przynajmniej ciepło na tyle żeby się wykąpać a jednocześnie bez super upałów. Ale w tym roku zimę spędzę w samochodzie jeżdżąc do klientów więc nie mam dylematu co wybrać :)
x-rec

Postprzez aneczka_brie » 1 lut 2012, o 14:12

Dla mnie warto :)
Byłam rok temu w lipcu i było cudownie - ta piękna rafa, ciepło i wygoda. Trzeba się tylko liczyć z:
a) zemstą faraona - nie ustrzega polskie leki, trzeba niestety tam poświęcić kilka $$ i kupić ich odpowiedniki, które w tej kwestii są lepsze
b) tym, że hotele poniżej 4-4,5 gwiazdki to porażka, hotele nie sa teraz restaurowane, taniej wychodzi im budowac nowe niż remontować. Warto to wziąć pod uwagę :)
<a href="http://prezenty.okazje.info.pl/dzien-matki/">pomysł na prezent na dzień matki</a>
<a href="http://www.okazje.info.pl/fotografia/lustrzanki-cyfrowe/">lustrzanki cyfrowe</a>
aneczka_brie

Postprzez dawid12 » 11 lut 2012, o 11:11

W tym roku trochę niebezpiecznie, zwłaszcza na półwyspie Synaj. Po obaleniu Mubaraka uaktywnili się tam rebelianci, którzy atakują kurorty. Na pewno Egiptowi obalenie Mubaraka nie wyjdzie na dobre.

A w temacie turystyki gdybym miał wybierać to tylko Hurghada. Tam ponoć jest bezpiecznie, przynajmniej narazie.
dawid12

Postprzez x-rec » 23 lut 2012, o 11:25

No i znowu zamieszki w Egipcie ale tylko w Kairze. Ci ludzie mają jakiś pęd do samozniszczenia. Żyją głównie z turystyki a każde zamieszki to strzelanie sobie w stopę. Niestety Egipt, który ma wszelkie podstawy aby być jednym z najbogatszych państw świata bo ma rope, minerały a do tego zabytki i super warunki do rozwoju turystyki w mojej ocenie stacza się coraz bardziej.
x-rec

Powrót do Inne kierunki