Węgry

Nie samą Chorwacją człowiek żyje. W tym dziale zapraszamy do dzielenia się uwagami na temat innych kierunków w których jeździcie na wypoczynek.

Węgry

Postprzez Mariusz Jarząbek » 21 sie 2011, o 21:38

Czy ktoś jeździ na Węgry ?

Jeśli tak, to gdzie i jakie wrażenia ? :)
Mariusz Jarząbek

Re: Węgry

Postprzez tomek » 23 sie 2011, o 15:49

Najbardziej znany i lubiany jest chyba Budapeszt. Polecam każdemu (oczywiście w drodze do Chorwacji:)).
Niesamowite wrażenie zrobił na mnie Parlament, Dunaj, wspaniałe mosty.

Poza Budapesztem polecam jeszcze Miskolc - Tapolca. Miasto może nie robi wielkiego wrażenia ale kąpielisko jest niesamowite :)

Co możecie jeszcze polecić?
tomek
Administrator

Re: Węgry

Postprzez Mariusz Jarząbek » 23 sie 2011, o 17:36

Tak, najpiękniejsze w Budapeszcie dla mnie jest to, że nie trzeba w zasadzie korzystać z komunikacji publicznej by zwiedzić najciekawsze miejsca, bo wszystko jest skupione w centrum, tak że na każdym kroku trafiamy na coś interesującego. Moim ulubionym miejscem jest Baszta Rybacka.

W Miszkolcu jeszcze nie byłem, chyba że przejazdem, pociągiem.

Na swoim koncie mam już Debreczyn, Eger, Pecz i Szeged.
Ten pierwszy choć to drugie największe miasto na Węgrzech, wcale nie sprawia takiego wrażenia. Wręcz przeciwnie, dla mnie była to oaza spokoju. Ciche, zadbane i przyjemne. Na szczególną uwagę zasługuje Wielki Kościół Ewangelicki - już nie pamiętam dobrze, ale chyba największy w Europie.

W Egerze oczywiście zamek ! Aż pęka w szwach od atrakcji: narzędzia tortur, figury woskowe, mini kino (3D), ekspozycja poświęcona obronie miasta przed Turkami i wiele, wiele więcej. No i oczywiście minaret, można wejść na górę za drobną opłatą (nie radził bym tracić przytomności wewnątrz, bo skutki mogłyby być opłakane :D ).
Mariusz Jarząbek

Powrót do Inne kierunki